Shift Happens

Άφησε την Κιμωλία… Λερώνει!

Το κοντύλι και οι λοιπές εκπαιδευτικές τεχνολογίες.

Αγαπητό στέλεχος της εκπαίδευσης, πρόεδρε της σχολικής επιτροπής, …  όταν μιλάμε σήμερα για εκπαιδευτική τεχνολογία σε καμιά περίπτωση δεν αναφερόμαστε στο κοντύλι.

Το “κοντύλι” ανακαλύφθηκε το 1860, με άλλα λόγια πριν 150 χρόνια. Ακόμα και οι φοβεροί(;) τελευταία διαδραστικοί πίνακες πρωτοεμφανίστηκαν πριν 11 χρόνια.

Καθημερινά οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους εκπληκτικά εργαλεία και τα αξιοποιούν. Όσο κι αν προσπαθείς να εκπαραθυρώσεις την τεχνολογία από το σχολείο, την βρίσκεις μπροστά σου. Βάψε όσα κάγκελα θες. Καθυστέρησε όσο μπορείς την είσοδο της τεχνολογίας στην περιφέρειά σου, στο σχολείο σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μεγαλώνεις το χάσμα. Να μεγαλώνεις ένα χάσμα την ίδια ώρα που συνάδελφοι σου το γεφυρώνουν. Τώρα γιατί είσαι στέλεχος; Μάλλον γιατί πήρες κάποιο μεταπτυχιακό, φοίτησες στο διδασκαλείο(*) και τα πας άριστα με τους αιρετούς.

Η εξέλιξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Ένα ενδιαφέρον interactive Infographic.

(*) Οι επιπλέον σπουδές όπως η διετής εκπαιδευτική άδεια για τη φοίτηση στο διδασκαλείο και οι ανάλογες μεταπτυχιακές και διδακτορικές εκπαιδευτικές άδειες θα έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να προϋπόθεταν τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο αδείας εφαρμογή των καινοτόμων πρακτικών στην τάξη. Αντίθετα όμως η συνήθης πρακτική είναι να την κάνουν με ελαφριά πηδηματάκια από την τάξη. Ας δεχτούμε την Πόπη, συνδικαλίστρια, μπήκε(;) στο Μαράσλειο, πήρε(;) κολλητά μεταπτυχιακό, τώρα είναι(;) στο κέντρο ερευνών της ΔΟΕ και στις επόμενες κρίσεις θα γίνει(!!!) διευθύντρια σε συγκεκριμένο σχολείο. Φυσικά φέτος ήταν ΑΚΙΝΗΤΗ. Δεν την έπιασαν τα νέα μέτρα. Φυσικά σήμερα ως συνδικαλίστρια μιλάει για αξιοκρατία και την ίδια καραμέλα θα πιπιλάει και αύριο που θα γίνει στέλεχος εκπαίδευσης… Ε! ρε πώς θα αστράφτουν τα κάγκελα.

Αντιγραφή από το ομότιτλο άρθρο Το κοντύλι και οι λοιπές εκπαιδευτικές τεχνολογίες του ιστολογίου του Σωτήρη, Ars Longa Vita Brevis.

Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011 - Posted by | Γενικού Ενδιαφέροντος, Της Εκπαίδευσης το Κιγκλίδωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε